Understanding Parental Alienation

Gepubliceerd op 11 augustus 2022 om 13:41

Dit boek is fantastisch! Het is geschreven voor (verstoten) ouders en zou absoluut ook in een Nederlandstalige versie uitgebracht moeten worden. 

Toen ik aan dit boek begon, had ik een paar indextabjes bij de hand om nuttige alinea's te markeren. Uiteindelijk heb ik zo'n 150 van die plakkers gebruikt! Het boek is een drieluik. In het eerste deel gaat het over het begrijpen van ouderverstoting, daarna over het ermee omgaan en het derde deel gaat over het herstellen van ouderverstoting.

Het boek geeft inzicht in wat er precies gebeurt bij een kind als het in een loyaliteitsconflict terecht komt. Het legt uit welke verschillende gradaties er zijn van ouderverstoting en welke aanpak er kan zijn per situatie. Wat ik fijn vind van de schrijvers is dat ze zich niet verdiepen in eventuele stoornissen van verstotende ouders zoals 'narcisme' en 'borderline'. Zij geven aan dat dit aan psychiaters is om over te oordelen. Het grote 'waarom doet hij/zij dit?' blijft onbeantwoord. En terecht want op de verstotende ouder heb je als slachtoffer van ouderverstoting NUL invloed. Het is verloren energie om je daar op te richten. Los van dat het walgelijk is dat je ex jou wil raken over de rug van jullie kind(eren), moet je je bewust zijn van je eigen houding. Als je hetzelfde doet als je ex, heeft dat ook effect op je kind. En jij wil je kind steunen maar niet pijn doen.

In het boek wordt aangegeven wat je wel kan doen. Namelijk er voor kiezen om de gezonde ouder te zijn. Zorg goed voor jezelf, blijf uit de strijd maar blijf zoveel mogelijk betrokken en als het nodig is om strijd te voeren, doe dit dan zorgvuldig en bereid je goed voor.

Over de auteurs

De auteurs van dit boek hebben een praktijk in Londen genaamd de ‘Family Seperation Clinic’. Sinds de jaren 90 werkte Karen met gescheiden ouders en sinds 2006 is ze zich gaan specialiseren in het fenomeen ‘ouderverstoting’. Als pionier geldt ze inmiddels wereldwijd als de voornaamste expert op dit onderwerp. In 2017 is het boek verschenen ‘Understanding parental alienation, learning to cope, helping to heal'. Het is gedrukt in Amerika en tot nu toe nog niet vertaald in het Nederlands.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.