Krachten
In het leven van een onthecht kind zijn diverse krachten die ervoor zorgen dat de situatie in stand blijft. In de eerste plaats de verstotende ouder die geen rol ziet voor de andere ouder. Het kan ook de nieuwe relatie zijn van deze ouder die de ex liever ziet verdwijnen. In ieder geval is het gemakszucht om voor de nieuwe partner te kiezen en de andere ouder buiten spel te zetten. Het verloren kind kiest uiteindelijk ook voor de weg van de minste weerstand. Familieleden worden genegeerd of kijken de andere kant op. De buitengesloten ouder is buiten beeld in het (school) leven van het verloren kind. Zolang het kind zegt het zo te willen, doet niemand iets. Er is schijnhulp door mensen die niet willen analyseren, niet willen kijken naar de feiten, naar de bewijzen. Het kind zal op eigen kracht moeten ontsnappen aan de situatie.
De verstotende ouder
Deze ouder houdt de andere ouder op afstand en vindt dat prima. Kenmerkend is dat deze ouder zich niet echt inzet voor contact van het kind met de andere ouder. De andere ouder is niet relevant in het leven van het kind. Om het kind te 'beschermen' tegen de andere ouder, wordt het kind gegijzeld in leugens. Na langdurige manipulatie blijft het kind uiteindelijk vrijwillig weg bij de andere ouder.
Het verloren kind
Het verloren kind leeft in een leugen. In een negatieve vibe dat de verloren ouder niet deugt. Er wordt nooit wat positiefs gezegd over deze ouder. Het kind doet daar aan mee. In het begin weet het nog dat het niet waar is. Maar het voelt zich verward in het hoofd want het klopt niet wat ze zeggen. Of toch wel? Het kind gaat uiteindelijk de leugens geloven want dan klopt het weer. Het kind kan nooit meer zichzelf zijn.
De buitengesloten verloren ouder
Deze ouder gaat ten onder in een nachtmerrie van buitensluiten (= pesten). Een liefdevolle vader of moeder die zijn/haar kinderen nooit meer ziet, er niet meer mag zijn. Niet alleen vanuit de andere ouder of het verloren kind, maar ook vanuit de jeugdhulp en kinderrechter. Het wordt je allemaal afgenomen zonder dat je er iets aan kunt doen. Als een orkaan die over je heen walst. Het beneemt je alle adem.
Familie verstotende ouder
Mensen die de situatie weglachen onder het mom 'het is nu eenmaal zo'. Ze kunnen weten dat het niet deugt en vinden dat misschien ook. Maar wat kunnen ze eraan doen? Moeten ze dan hun geliefde kind, broer, oom etc afwijzen? Ook de broers en zussen van het verloren kind leven een leugenachtig leven. Dat het oké is om iemand buiten te sluiten (en te pesten).
Familie verstoten ouder
Het verloren kind raakt ook de familie kwijt van de buitengesloten ouder. Opa en oma, neefjes en nichtjes kunnen aardige dingen zeggen over de verloren ouder. Het kind kan dat niet aan. Het is makkelijker om de rest van de familie ook te negeren. Aan de andere kant kan familie ook afstand houden door verdriet of uit angst gekwetst te worden door het verloren kind.
Mentor van school
Het maakt niet uit of de school 500 of 2100 leerlingen heeft. Scholen spelen geen rol bij ouderverstoting. Het getraumatiseerde verloren kind kan net als andere kinderen berispt worden voor spijbelen of mag blijven zitten als het door het trauma van het verlies van een ouder zich niet kan concentreren. Immers nergens staat dat de ouder is overleden dus is er geen verlies?
Jeugdhulp en raadsonderzoeker
Hulpverleners volgen vooral de geluiden en schrijven die op. Het geluid van verstotende ouder en verloren kind wordt gevolgd. De verhalen worden al maar langer en vanzelf 'de waarheid'. Er zijn instrumenten om ouderverstoting in kaart te brengen maar die worden niet gebruikt. Er wordt niets bereikt. De verloren ouder mag voor straf met de verstoter op ouderschapscursus.
Kinderrechter
Rechters oordelen niet over feiten maar over de opgeschreven verhalen. Het is heel eenvoudig bij ouderverstoting. Eén ouder heeft onterecht geen contact meer met zijn/haar kind(eren). Het verloren kind moet geholpen worden om de band met deze ouder te herstellen. Het kind kan niet voor dit verlies verantwoordelijk zijn. Dat is beschadigend. En toch gaat het zo.